Kategorisasi atas Kata Bread, Pastry, Cake, Biscuit, dan Cookie dalam Pikiran Orang Jawa
Abstract
The purpose of this study is to describe the categorization of bread, pastry, cake, biscuit, and cookies in the minds of the Javanese. The study was conducted using a questionnaire given to 135 people using the snowball sampling technique. To achieve this goal, the first step is to register or take an inventory of the lexicon of five foods in Javanese that emerged from the respondents' responses and record the information related to them. Furthermore, an analysis of the lexicon from the inventory is carried out. From the results of data analysis, it is known that the Javanese categorize the five foods prototypically, perceptually, and conceptually, and there are two categorization models, namely the Idealized Cognitive Model (ICM) and the metonymic model.
Abstrak
Tujuan penelitian ini adalah mendeskripsikan kategorisasi bread, pastry, cake, biscuit, dan cookie dalam pikiran orang Jawa. Data dikumpulkan dengan menggunakan kuesioner yang diberikan kepada 135 orang menggunakan teknik snowball sampling. Untuk mencapai tujuan tersebut, langkah pertama yang dilakukan ialah mendaftar atau menginventarisasi leksikon kelima makanan tersebut dalam bahasa Jawa yang muncul dari tanggapan responden dan mencatat informasi yang berkaitan dengannya. Selanjutnya dilakukan analisis terhadap leksikon hasil inventarisasi tersebut. Dari hasil analisis data diketahui bahwa orang Jawa mengategorikan kelima penganan tersebut secara prototipikal, perseptual, konseptual, dan terdapat dua model kategorisasi, yaitu Model Kognitif Ideal (ICM) dan model metonimik.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Arimi, S. (2015). Linguistik Kognitif. Yogyakarta: Universitas Gadjah Mada.
Azrai, M. et al. (2017). Asal Usul dan Taksonomi Tanaman Gandum. Retrieved from http://balitsereal.litbang.pertanian.go.id/wp-content/uploads/2017/01/azraigdm.pdf
Fajria, R. (2019). Bundo Kanduang dan Ibu: Kajian Linguistik Kognitif atas Metafora Konseptual dan Kategorisasi. Skripsi. Universitas Gadjah Mada.
Fitriah, N. S. (2020). Di Balik Alasan Nabi Muhammad Dijadikan Wasilah dalam Berdoa: Kajian Lingusitik Kognitif. Prasati: Journal of Linguistics, 5(2). https://doi.org/10.20961/prasasti.v5i2.39908
Inayatusshalihah. (2018). Metonimia Konseptual dalam Al-Quran: Analisis Kognitif Makna Wajh dan Yad. Arabiyat: Jurnal Pendidikan Bahasa Arab Dan Kebahasaaraban, 5(1). https://doi.org/10.15408/a.v5i1.7008
Islami, J. R. (2021). Analisis Kontrastif Leksikon Makanan dalam Bahasa Inggris dan Bahasa Jawa. Unpublished.
Lakoff, G. (1987). Women, Fire and Dangerous Things: What Categories Reveal About the Mind. https://doi.org/10.7208/chicago/9780226471013.001.0001
Maria, T. (2013). Bolos Levedos–Portuguese Sweet Muffins. Retrieved from http://portuguesediner.com/tiamaria/bolos-levados-portuguese-muffins/
Nurhayati. (2016). Kebertahanan Jajanan Tradisional dalam Serat Centhini. Retrieved from http://staffnew.uny.ac.id/upload/198305022009122003/penelitian/b.6.Revitalisasi dan Reaktualisasi Makanan Tradisional Jawa dalam Serat Centhini.pdf
Priambodo, M. J. (2021). Frame dan Model Kognitif Ideal Dialog antara Bu Tejo dan Yu Ning dalam Film Tilik. Bastrindo, 2(1), 35–44. https://doi.org/10.29303/jb.v2i1.135
Rosch, E. (1973). Natural Categories. Cognitive Psychology, 4(3), 328–350.
Rosch, E. (1978). Principles of Categorization. In E. Rosch & B. B. Lloyd (Eds.), Cognition and Categorization. Hillsdale: Lawrence Erlbaum Associates, Inc. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/0010-0285(73)90017-0.
Sari, D. M., & Baskoro, B. R. S. (2020). Prototipe Keperawanan Dalam Perspektif Pengguna Twitter: Kajian Linguistik Kognitif. Deskripsi Bahasa, 3(1), 57–66. https://doi.org/10.22146/db.v3i1.401.
Setiawan, I. E. (2018). Prototipe Buah dalam Perspektif Masyarakat Indonesia: Kajian Bahasa, Kognisi, dan Budaya. Alfabeta, 1(1), 1–14. https://doi.org/10.33503/alfabeta.v1i1.196
Smith, J. D., & Minda, J. P. (1998). Prototypes in the mist: The early epochs of category learning. Journal of Experimental Psychology: Learning Memory, and Cognition, 24, 1411-1436. https://doi.org/10.1037/0278-7393.24.6.1411
Smith, J. D., & Minda, J. P. (2000). Thirty categorization results in search of a model. Journal of Experimental Psychology: Learning Memory, and Cognition, 26, 3-27.
https://doi.org/10.1037/0278-7393.26.1.3
Suhandano. (2004). Klasifikasi Tumbuh-tumbuhan dalam Bahasa Jawa (Sebuah Kajian Linguistik Antropologis). Unpublished.
Suhandano. (2007). Kategori Tumbuh-Tumbuhan Wit dan Suket dalam Bahasa Jawa. Humaniora, 19(1), 225–230. https://doi.org/10.22146/jh.895
Sunjata. (2014). Kuliner dalam Serat Centhini. Yogyakarta: Balai Pelestarian Nilai Budaya.
Susanto, I. (2010). Metonimia dalam Surat Kabar Berbahasa Indonesia.
https://staff.ui.ac.id/system/files/users/irzanti.sutanto/publication/makalah4metonimia.pdf
Tasliati. (2020). Semantik Prototipe Kata Mencuri dalam Bahasa Indonesia: Analisis Linguistik Kognitif. Genta Bahtera, 6(2). https://doi.org/10.47269/gb.v6i2.109
Wulandari, A. (2020). Kajian Semantik Prototipe terhadap Istilah “Desa Wisata.” Sasdaya Gadjah Mada Journal of Humanities, 4(1). https://doi.org/10.22146/sasdayajournal.54569
DOI: https://doi.org/10.26499/surbet.v17i1.328
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.